Sütaş biyogaz tesisi ile kendi elektriğini kendisi üretiyor. Sütaş AŞ türkiyenin tarımsal alandaki en büyük biyogaz enerji tesisinin açılışını Aksaray’da gerçekleştirdi.
Sütaş biyogaz tesisi ile fabrika atıkları ve hayvan gübrelerinden elektrik üreterek, kendi enerji ihtiyacının tamamını karşılayabiliyor. Ayrıca Sütaş Biyogaz Tesisi yenilenebilir enerji olduğu için doğaya da hiçbir zararı yoktur.
Aksine Sütaş AŞ temiz enerji üreten biyogaz tesisi ile yıllık 10 milyon ağacın sera gazı azaltım miktarı kadar sera gazının da doğaya salınımını engellemiş olacak.
Sütaş Aş’nin aksaray tesislerinde bulunan sütaş biyogaz tesisi Çevre Bakanlığının tarımsal alanda belgelendirdiği türkiyenin ilk katı atık bertaraf tesisi olma özelliği taşımaktadır.
Sütaş Biyogaz Tesisi Türkiyede Bir İlk !
Sütaş firması, süt ve süt ürünlerini üretirken, üretim aşamalarını çok sıkı bir şekilde kontrol etmektedir.
Sütaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı olan Muharrem Yılmaz, yenilenebilir enerji ve temiz enerji alanındaki yatırımlarına devam edeceklerini söyledi.
Tesisin açılış konuşmasında konuşan Muharrem Yılmaz, ” 6.400 kWh elektrik enerjisi üretebilen bu tesis ile süt ürünleri fabrika kısmının enerji ihtiyacının tamamını karşılayabilmekteyiz. Ayrıca sıcak su ile buhar ihtiyacının da bir kısmını bu biyogaz tesisi ile karşılayabilmekteyiz. ” dedi.
Sütaş süt ve süt ürünleri firması, aksaray da bulunan tesislerdeki doğal lezzet, doğal tarım ve doğal enerji üretim tesisleri için yaklaşık 205 milyon dolar yatırım yapıldı.
Ayrıca Yılmaz bey Aksaray’da ki üretim tesislerinde 1450 çalışanı ve 11.000 süt tedarikçisi aile ile çalışan Sütaş AŞ, türkiye’de bölgesel kalkınma modeline çok güzel bir örnek olduklarını ifade ettiler.
Aksaray Sütaş Biyogaz Tesisi açılış konuşmasında konuşan enerji ve tabii kaynaklar bakanı yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, “yenilenebilir enerjiye vurgu yaparak, türkiyede enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının arttırılması gerektiğini ” söyledi.
Ayrıca Alaboyun, ” yenilenebilir enerji kaynakları arasında 24 saat çalışabilecek kapasiteye sahip olan biyokütle ve jeotermal enerjiye dayalı üretimin, kendileri için önemli bir yere sahip olduğunu” söyledi.
Sütaş Aş Y.K.B. Muharrem Yılmaz, 2017 hedefleri için doğal enerji ve gübreye 60 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi.
Sütaş firması Aksaray Doğal Enerji Tesislerine toplamda 9 milyon dolar yatırım yaptı. 2017 yılına kadar 17 milyon dolar daha yatırım yapılacak. Bu yatırımlar yapıldığı taktirde günlük 1800 ton gübre ve atık işleme kapasitesine sahip olacak.
Enerji üretimleri 15.000 kWh‘e kadar çıkacakken, buhar üretimi ise saatte 10 ton kapasiteye ulaşacak. Ayrıca organomineral gübre üretimleri ise günlük 350 ton kapasiteye ulaşacak.