Tek hat şeması nedir? Lisanssız güneş enerjisi için tek hat şeması nasıl olmalı?
Merhaba arkadaşlar. Daha önce söz verdiğim gibi sizlere örnek tek hat şeması paylaşıyorum. Paylaştığım bu tek hat şeması güneş enerjisi çağrı mektubu başvurusu için istenilen bir belgedir. Tek hat şemasının amacı, güneş santralinden üretilecek olan elektriğin hangi güzergahta gideceğini ve hangi malzemeler ile enerji hattının götürüleceğini basit şekilde göstermektir. Bu yüzden, lisanssız güneş enerjisi başvurusu için hazırlanacak olan bu evrakta çok fazla detay yazmanıza gerek yoktur.
Bu tek hat şemasını bölgedeki (güneş santralinin bulunduğu bölgedeki) bir elektrik mühendisine de yaptırabilirsiniz. Veya kendinizde yapabilirsiniz. Ancak, tek hat şemasını kendiniz yapmadan önce (eğer kendiniz yapacaksanız), enerji dağıtım şirketindeki bir mühendis arkadaştan konuyla ilgili bilgi rica edebilirsiniz. Belki yardımcı olurlar.
Zaten, bu tek hat şemasını siz veya mühendis arkadaş yanlış çizse dahi, enerji dağıtım şirketi bunu düzeltir (başvurunuz olumlu sonuçlanırsa). Çünkü, onlar sizin gösterdiğiniz şekilde istemezler. Kendileri nasıl bir güzergah isterse o şekilde olmasını isterler. Çok abartılacak bir evrak değildir.
Şimdi alt tarafa örnek güneş santrali tek hat şeması koyuyorum. Örnek enerji nakil tek hat şemasından sonra da sizlere, bu tek hat şemasının üzerindeki sembollerin ve yazıların anlamını kısa kısa söyleyeceğim.
Lisanssız Güneş Enerjisi Başvurusu için Tek Hat Şeması Örneği
Basit şekilde ges tek hat şeması örneği şudur;
Tek Hat Şeması Sembolleri ve Anlamları
Şimdi yukarıdaki tek hat şemasındaki semboller ne anlama geliyor, bakalım.
Başvuru yapacağınız güneş enerji santralinin dc gücü toplamı.
İnverter AC çıkış gücü toplamı.
Bu sembolün anlamı gerilim transformatörü demektir. Yani kısaca trafo diyelim. Trafolar 400kVA, 500kVA, 800kVA, 1000kVA, 1250kVA, 1600kVA, 2000kVA ve 2500kVA’dır. Bizim buradaki tercihimiz ise gücümüze istinaden 1000kVA’dır.
Trafo ile direk arasındaki kablonun cinsi ve uzunluğu. Kablonun cinsi XLPE, uzunluğu ise 150 metre.
Bu sembolün anlamı direk demektir. Tabi elektrik direği.
Bu sembolün anlamı ise swallow cinsi iletken demektir. Uzunluğu ise 25 metre’dir.
Bu sembolün anlamı ise anlaşılır olması için trafo merkezi demektir diyelim.
Tek hat şeması üzerindeki semboller kısaca bunlardır. Dikkatli bir şekilde hazırlamanızda fayda var. Ufak tefek yanlışlıklar olabilir. Dediğim gibi, enerji dağıtım şirketleri, eğer başvurunuzu olumlu olarak neticelendirirse, size detaylı bir tek hat şeması vereceklerdir.
Bu şemayı benden isteyen birçok kişi olmuştu. Umarım onlar için faydalı olur. Ek bir bilgi veriyim. Ben bu şemayı microsoft word ile yaptım.
Bu yazımız ile ilgili olumlu, olumsuz ve aydınlatıcı yorumlar yazabilirsiniz. Saygı ve ahlak sınırlarını aşmadığı sürece tüm yorumları sitemizde yayınlıyoruz.
Merhabalar yazı ve paylaşımlarınız çok güzel ve faydalı. Güneş enerjisi projesi de paylaşırsanız bizler için faydalı olacaktır. Teşekkürler İyi çalışmalar
Merhaba arkadaşım, ben elektrik dağıtım şirketiyle görüştüğümde iletken 3’lü faz hat varsa trafoya gerek yok dağıtabilirsin demişti. Arazimin yanında 3’lü hat var bü. Ama trafo yok. Zaten arazi elazığ diyarbakır anayola yakın. Bu konuda bilgi verirmisiniz
peki güneş panellerinin arasında tali pano kullanılmasının mantığı nedir?neden inverter çıkışlarını tekbir ana dağıtım panosunda toplamıyoruz?genel olarak ges projelerinde bu şekilde yapılıyor o yüzden soruyorum,cevaplarsanız sevinirim.tşk.
TEK YÖNLÜ SAYAÇ KULLANMIŞSINIZ ÇİFT YÖNLÜ SAYAÇ OLMASI GEREK MİYOR MU PROJEDE