Dünya, bu yıl için kullanabileceği doğal kaynakları ilk 7 ay içerisinde tüketmiş oldu. 1 Ağustos tarihiyle birlikte, dünyanın yıllık olarak tüketmesi gereken doğal kaynaklar sınıra ulaştı. Türkiye ise bu durumdan geri kalmadı, hatta 21 gün daha erken yıllık tüketmesi gereken doğal kaynaklarını tüketti.
Bu gidişat ile birlikte Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network), insanların yenilenebilir enerjiyi kullanım oranlarına karşılık, doğan kaynaklara karşı oluşan talebin nasıl bir düzlemde seyir ettiğini gözlemlemek için araştırmalarda bulundu. Bu araştırmaların sonucunda ortaya çıkan veriler gösteriyor ki dünyamız ve içerisinde yaşayan canlılar, gidişat böyle devam edecek olursa kritik bir durumun içerisinde.
1 Ağustos; dünyanın insanoğluna sunmuş olduğu doğal kaynakların tüketildiği gün olarak, bu yıl için Küresel Limit Aşım Günü olarak adlandırıldı. Bu gün ise Türkiye için 11 Temmuz olarak belirlendi. Tüm bu verilere baktığımızda Türkiye; dünyadaki doğal kaynakların tüketim ortalamasından 21 gün önce yıllık doğal kaynaklarını tüketti. GFN’nin sunmuş olduğu verilere göre dünya doğal kaynaklarını sanki 1,7 dünya varmış gibi, Türkiye ise 1,9 dünya varmışcasına kullanıyor.
En son 1969 yılında bu kadar erken doğal kaynaklar tüketilmişti.
1969 yılından bugüne kadar dünya, 1 Ağustos’tan önce doğal kaynaklarını tüketmemişti. Bu duruma göre doğal kaynaklarını tüketmesi gerekenden 5 ay önce tüketen dünya, 2019 kaynaklarından borç almak durumda. Bu gidişatla aldığımız borcu ödeyebileceğimizi pek sanmıyorum fakat doğa gelecek yıllarda aldığımız bu borçları faiziyle bizlere geri ödetecektir.
Doğal kaynaklarımızı erken tüketmenin bize ne gibi zararları var?
Doğal kaynaklarımız, yenilenebilir enerji kaynaklarının aksine sınırsız değiller. Bu kaynakları sınırsızmış gibi kullanmamızın sonucunda balık kaynaklarımızda tükeniyor, tatlı sularımız buharlaşıyor, ormanlarımız yok oluyor ve biyoçeşitlilik ortadan kalkıyor. Tüm bunların sonucunda atmosferimizde bulunan karbondioksitin artmasıyla birlikte iklim değişiklikleri ortaya çıkıyor. Bu iklim değişiklikleriyle birlikte oluşan orman yangınları, kasırgalar ve ciddi derecedeki kuraklıklar insanoğlu için kritik seviyede tehdit oluşturuyor.
Bu durum karşısında ne yapmalıyız?
Araştırmaların sahibi olan Küresel Ayak İzi Ağı, bu kötü gidişat karşısında 4 tane çözüm önerisinde bulunuyor. Bu çözüm önerilerinin en başında şehirlerde kullanılan araç sayılarının azaltılması geliyor. İnsanlar yarı yarıya daha az araçlarını kullanır ve arabalarının yerine toplu taşıma araçları ile bisikletleri tercih ederler ise dünya doğal kaynak limitlerinin tüketimi 12 gün daha ileri gidebilir.
İkinci çözüm ise insanoğlunun doğa üzerindeki karbon ayak izi etkisi %50 azalır ise Dünya Limit Aşım Günü (1 Ağustos) tam 93 gün ileri gidebilir.
Diğer bir çözüm ise gıda tüketiminden oluşuyor. İnsanlığın yapmış olduğu gıda israfı %50 azaltılır ve herkes dünya ortalamasına yakın bir kalori alır ise Dünya Limit Aşım günü 38 gün daha geç gerçekleşmiş olacak.