Türkiye’de bir ilk: ilk Yeşil Kamu Binası Hizmete Açılmak Üzere

0
960
ilk-yesil-kamu-binasi
ilk yeşil kamu binası,türkiye'nin ilk yeşil sertifikalı kamu binası,türkiye'deki leed sertifikalı binalar

Çevreye zarar vermeyen binalar ve yapılar, dünya genelinde giderek yaygınlaşmaya başlıyor. Artık ülkemizde de bu konu üzerinde ciddî çalışmalar yapılıyor ve bu çalışmalar giderek hız kazanmaya başlıyor. Türkiye’nin ilk yeşil kamu binası olacak Ankara Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi inşaatının sonuna gelindi. Yapımına kısa bir süre başlanan inşaatta, yeşil sertifika kriterlerine uygun tüm maddeler bulunuyor.

İnşaat tamamlandığı zaman, %70 oranında tasarruf sağlayacak ve çevreye olumlu katkılarda bulunacak. 23,4 milyon lira bütçe ile yapımı tamamlanacak olan yapıya, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı da destek verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli olarak yürütülen proje, Türkiye için büyük önem taşıyor. Ayrıca Küresel Çevre Fonu, YEGM, UNDP ve Çevre Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütülen bir başka yeşil bina projesinin yapım aşaması %80’e ulaştı.

Bu ilk yeşil kamu binası yapımı tamamladığı zaman yeşil bina sertifikasına sahip olacak olan yapının maliyeti 23 milyon 421 bin liraya yaklaştı. Ankara Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve Etimesgut-Eryaman Cezeri Yeşil Teknoloji Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yapılarının ortak özelliği, yapımlarında rüzgar türbini ve solar elektrik sisteminin bulunması. Bu iki yapı da kendi enerjilerini yenilenebilir enerji kaynaklarından üretecek ve çevreye herhangi bir zarar vermeyecekler.

İki kamu binası tamamladığı zaman enerji ihtiyaçlarının %80 kadarını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayacaklar.

Yeşil Bina Sayısı Artacak

Yeşil sertifikasına sahip olan binalar, enerji ihtiyaçlarının önemli bir kısmını yapıldıkları yerin coğrafî özelliklerine göre karşılayabiliyorlar. Ayrıca bu tür binalar enerji olanaklarını maksimum verimlilik düzeyinde kullanabiliyorlar. Geleneksel binalardan farklı olarak enerji kullanımı sonunda ortaya çıkan sera gazları, bu binalarda oluşmuyor.

Önümüzdeki yıllarda daha çok kamu binası ve kamu statüsüne sahip olmayan binaların, yeşil bina sertifikasına göre yapımına başlanması bekleniyor. Enerji ve Tâbii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamada, yabancı yatırımcılar ile birlikte daha fazla yeşil bina sertifikasına sahip olan bina yapımına hız verileceği ifade edildi. Türkiye’de yeni uygulanmaya başlayan bütünleşik bina tasarımlarının da yasalar kapsamında düzenleneceği öğrenildi.

Klâsik bina tasarımlarının yerini bundan sonra bütünleşik bina modelleri alabilir. Bütünleşik binalardaki sistemlerde, bina ihtiyaçlarına yönelik olarak doğadan gelen hiçbir şey boşa harcanmıyor. Yağmur suları bina bünyesinde tasarlanan depolarda toplanarak ve arıtılarak, içme ve kullanma suyu olarak kullanılıyor. Güneş enerjisi ise bu tür binalarda aktif olarak kullanılıyor. Bina çatılarında tasarlanan güneş panelleri, elektrik ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here