Enerji kaynaklarında büyük oranda dışa bağlı konumda olan ülkemiz, adeta bir pranga konumunda olan bu durumdan sıyrılabilmek adına gerekli adımları olanca hızıyla atmaya çalışıyor. Bu kapsamda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından geliştirilen projeler konunun takipçilerini de heyecanlandıracak nitelikte. Bakanlık, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek isteyenler için yarışma düzenlemeye hazırlanıyor. Ülkemizin deniz üzerine kurulacak ilk rüzgar enerjisi santrali de yolda!
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ilk 100 günlük icraat programını içeren bildirgede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da pek çok ilgi çekici projesi olduğu görüldü. Buna göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, önümüzdeki 100 günlük süreçte yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine dair adeta atağa kalkacak.
İlk Yarışma Güneş Enerjisinden Elektrik Üretmek İsteyenlere!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, ” YEKA ” olarak kısaltılan Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları kapsamında güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyen yatırımcılar için bir yarışma düzenleyeceği öğrenildi. Ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak, enerji üretim merkezi olmak ve enerjide maliyetleri düşürmek adına GES projelerine ağırlık vermeyi planlayan bakanlık; bin megavatlık güneş enerjisi santrali için Eylül ayında ilana çıkacak.
Yarışmanın şartlarını bahse konu ilanda açıklayacak olan bakanlığın; özellikle kurulacak tesiste kullanılacak malzeme ve ekipmanda yerli üretim oranını şart koşacağı, üretim yapılmasının planlandığı alanı uygunluk ile tüketim yoğunluğuna yakınlığı açısından değerlendireceği ve son olarak da ekonomik sürdürülebilirlik konusunda inceleyeceği öğrenildi.
Rüzgar Enerjisi Santrali Kurmak İsteyenler İçin de Yarışma!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 100 günlük icraat planı kapsamında yalnızca GES projesi yapmak isteyenler için değil; aynı zamanda RES, yani rüzgar enerjisi santrali yapmak isteyenler için de yarışma düzenlemeyi planlıyor. Üstelik bu alanda yapılacak yarışma iki farklı alanda gerçekleşecek. Bunlardan ilki on-shore olarak da tabir edilen karaya kurulu rüzgar enerjisi santrali olacakken, diğeri ise off-shore olarak da bilinen deniz üzerine kurulu rüzgar enerjisi santrali olacak.
Karasal alan üzerine kurulacak RES için de tıpkı GES projesinde olduğu gibi bin megavatlık hedef koyan bakanlık, deniz üzerine yapılacak RES projesi için ise minimum 840 ve maksimum 1200 megavat kapasite aralığını hedef olarak belirlemiş durumda. Bu sayede toplamda 3 farklı projede; güneş enerjisi santrali, on-shore ve off-shore RES projelerinin tamamlanması ile 3 bin megavatın üzerinde kapasite artışının sağlanması amaçlanıyor. Projelerin toplam yatırım bedelinin milyarlarca doları bulacağı tahmin ediliyor.
RES Projeleri Nerede Yapılacak?
Gerek karasal alan üzerine yapılacak olan RES projesinin ve gerekse Türkiye’nin deniz üzerine yapılacak olan ilk RES projesinin Trakya’da olması planlanıyor. Bunda Trakya’nın yoğun olarak rüzgar alıyor olması şüphesiz önemli bir etken. Bir diğer önemli etken ise, bölgenin enerji ihtiyacının günden güne müthiş bir hızla artıyor olması. Öyle ki, Trakya Bölgesi Türkiye’nin açık ara en fazla elektrik enerjisi tüketen yeri konumunda.
Türkiye’nin ilk deniz üstü RES ‘i için kurulacak tribünlere dair 3 farklı konum ise şimdiden ön plana çıkmış konumda. Buna göre; Kırklareli Kıyıköy, Edirne Saros ve Tekirdağ ilimizde Şarköy-Gelibolu arası en önemli seçenekler olarak göze çarpıyor. RES projeleri için bakanlığın özellikle yerlilik şartı arayacağı ve bu noktada minimum yüzde 60 yerlilik oranının olmasının isteneceği belirtiliyor.
RES Yarışmaları Başvuruları Ne Zaman Yapılacak?
Deniz üzerine yapılacak rüzgar enerjisi santrali için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kısa süre içerisinde başvuruları alması bekleniyor. GES projesi başvurularının Eylül Ayı’nda tamamlanmasının akabinde, 23 Ekim itibari ile de deniz üstü RES başvuruları alınmaya başlanacak.
Karasal alanda kurulması planlanan rüzgar enerjisi santrali için başvuruların ise Kasım ayında yapılması ön görülüyor. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin ilk 100 günlük icraat takviminde yer alan bu projelerin ardından, potansiyel görülen bölgeler için yeni yarışmalar ve yatırım planlamaları ile yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi sağlanması için çalışmalara devam edileceği belirtiliyor.