Van Türkiye’nin yaz aylarında en fazla güneş alan illerinden bir tanesi. Âdeta güneş tarlası olarak adlandırılıyor. Karaman ve Antalya illerinden sonra Türkiye’de güneş enerjisini en çok alan üçüncü ilimiz.
Van ili güneş enerji radyasyonu sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. Yıl boyu güneş alma oranında ise ikinci sırada yer alıyor. Şu anda ilde yer alan güneş enerji santrallerinden yılda ortalama olarak 77 MW elektrik sağlanıyor. Böylelikle Van ili ülkenin en fazla kota alan şehirlerinden bir tanesi oldu.
İlde milyon Euro yatırımların yapılması halinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %6 kadarı karşılanabiliyor. Bu kadar yüksek bir potansiyele sahip olan Van ilinde daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.
Şu anda ülkemizin hedefinde 2023 yılına kadar 5 bin MW Kurulu güce sahip güneş enerji santrali yer alıyor.
Van İlinin Kapasitesi Tam Anlamı ile Değerlendirilmelidir
Van ilinin kapasitesi şu anda tam anlamı ile değerlendirilemiyor. Eğer tam kapasitenin sağlanabileceği yatırımlar olursa Türkiye’nin %4’ e varan elektrik ihtiyacını karşılayabilecek düzeye ulaşılabilir.
Bu konuda DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci‘nin bazı açıklamaları oldu. Demirci yaptığı açıklamada Van ilinin gerçek potansiyelini rakamlarla ortaya koydu. Demirciye göre Van illinde yapılacak olan 2 milyar 130 milyon kWh’lık bir yatırım ile Türkiye’nin yıllık üretiminin yaklaşık olarak %1 kadarı sağlanabiliyor. Bu rakamın parasal değeri ise 936 milyon 700 bin TL’ye karşılık geliyor.
15 Milyar TL Üretim Gerçekleştirilebilir
DAKA’ya göre Van ilinde 15 milyar TL civarında bir üretim kapasitesi gerçekleştirilebilir. Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması amacıyla DAKA bir proje hazırladı. Proje şu anda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında ve onay bekliyor.
Güneş Enerji Santralleri Projelerinde Artış Oldu
Van ilinde şu anda 77 MW’lık lisanslı kurulum için yaklaşık olarak 22 başvuru yapıldı. Bu başvuruların kapasitesi ise 538,65 MW civarında. Bu da demek oluyor ki mevcut olan kapasitenin 5 katı oranında başvuru yapılmış. Yani tam anlamı ile Van ilinde GES santralleri için patlama yaşandı diyebiliriz.
Lisanssız başvuruların sayısı ise daha fazla. 178 başvuru yapılmış ve bu başvuruların kapasite değeri 147,77 MW olarak hesaplanıyor. Bu da demektir ki lisanssız başvuruların miktarı mevcut olan kotanın iki katı kadar.
Bağlantı anlaşması için gönderilen çağrı mektubu kabul edilen firma sayısı 48 ve bu projelerin kapasite değeri ise 37,09 MW civarında.
Van İlinde 80 Milyon Metrekarelik Alan Var
Van ilinde GES santralleri kurulumu için yeterli miktarda alan mevcut. Şu anda 40,8 milyon m2’lik bir alanda çalışma yapılıyor ve bu alanda 1–128 MW arasında 1422 MW Kurulu güce sahip olan 233 parsel alanı bulunuyor. Van ilinde toplam kapasitenin 80 milyon m2 olduğu düşünüldüğünde hala kapasitenin yarısı kullanılmayı bekliyor diyebiliriz.
Yüzüncü Yıl Üniversitesinin de Projeleri Var
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinde bölüm başkanı olan Doç. Dr. Naci Genç yaptığı açıklamada “YYÜ Üniversitesinin DAKA desteği ile birçok proje yürütüyor. Üniversitemiz tarafından 2015 yılına kadar 280 bin TL’ye denk gelen bir üretim söz konusu. Ayrıca hayata geçirdiğimiz projelerle Üniversitemizin elektrik ihtiyacının %15’ini karşılayabildik” söylemlerine yer verdi.
Mrb ben Faruk bende köyümde güneş ener ji santrali kurmak istiyorum size nasıl ulaşabilirim yetkili biriyle görüşme imkanımız varmı