Deep Cycle özellikli jel aküler özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerji panellerinde kullanılmaktadır. Kullanım alanı oldukça geniş olan jel akülerin kullanım alanlarına baktığımızda, akülü engelli araçları, tekne ve yatlar, hastana AVM vb. gibi alanlarda kullanılan temizlik makinaları, UPS sistemleri ve tabi ki güneş enerji panellerinde kullandığını / tercih edildiğini görmekteyiz. Bakınız=> Güneş Enerji Panelleri İçin Uygun Akü Seçimi
NEDEN JEL AKÜ?
Jel akülerin üretiminde kullanılan malzeme ve üretim aşamasında kullanılan yüksek teknoloji nedeniyle uzun ömürlü akü sınıfındadır. Jel aküler marka, model ve cycle (saykıl) sayısına göre değişmekle birlikte kaliteli bir Deep Cycle jel akünün kullanım ömrü minimum 5 maksimum 15 yıldır.
KISACA DEEP CYCLE JEL AKÜ ÖZELLİKLERİ
Fazla teknik ayrıntıya girmeden sokaktaki vatandaşın dahi anlaması açısından Deep Cycle özellikli jel akünün neden uzun ömürlü olduğunu anlatalım. Klasik akülerde (sulu ve kuru aküler) akü ömrü ilk kullanımdan itibaren düşüşe geçer. Ve her şarj edilişte akü ömrü bir kademe düşer / kısalır. Jel akülerde ise süreç şu şekildedir.
Deep Cycle özellikle jel akü ilk kullanımda %80 kapasiteyle verimlilik gösterir. Daha sonra bu %80 lik verimlilik oranı akü kullanımda yapılan şarj sayısına göre (ki bu sayı ortalama 10 şarjdır) kademeli olarak artış gösterip verimlilik oranını %100 e çıkar.
Verimlilik oranı yüzde 100’e çıkan deep cycle jel aküler bu verimlilik oranını yıllarca korur. Sonrasında ise klasik akülerde olduğu gibi akü ömrü düşüşe geçerek kademeli olarak sıfırlanır. Daha anlaşılır olması adına klasik akülerde akü ömrü ilk kullanımdan itibaren azalırken jel akülerde bu süreç tam tersi yönde ilerler.
ALTIN KURAL CYCLE SAYISI
Deep Cycle jel akülerde akü ömrünü doğrudan etkileyen en büyük etken jel aküde bulunan cycle (saykıl) sayısıdır. Avrupa standartlarına göre kaliteli bir jel aküde cycle sayısının minimum 1000 (bin) olması gerekmektedir. Son kullanıcı daha açık ifadeyle vatandaş cycle sayısının önemini bilmediğinden çoğu üretici 200-300 cycle sayısı olan jel akü üretip sattıkları akülerin deep cycle özellikli olduğunu söylemekteler. Bu sebeple son kullanıcı jel akü alacağı zaman mutlaka cycle sayısını sormalı ve cycle sayısı 1000’in altında olan jel aküleri satın almamalıdır.
Kaynak: Jel Akü
Merhaba,
Peki örneğin bu ne anlama geliyor?
%100 deşarj 400 cycle
%50 deşarj 750 cycle
%30 deşarj 1500 cycle
Bu özelliklere sahip bir akünün cycle sayısı 400 mü sayılır yoksa 1500 mü?