Yenilenebilir Enerjide 2016 Yılı Nasıl Geçti?

0
919
yenilenebilir enerjide 2016
yenilenebilir enerjide 2016

2016 yılı yenilenebilir enerji yılı olarak geçti diyebiliriz. Bu senede yenilenebilir enerji alanında dünyada ve ülkemizde yoğun gelişmeler yaşandı.

Türk Akımı Doğalgaz Boru hattı anlaşması ülkemizin dev anlaşmalarından bir tanesi oldu. Bir diğeri de Şangay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü başkanlığı seçimi oldu.

Türkiye’nin İsrail ile arasını düzeltmesinden sonra Doğu Akdeniz doğalgaz projeleri de bölgedeki önemli anlaşmalar arasında yer aldı.

Petrol fiyatlarında bu yıl itibari ile birçok dalgalanma meydana geldi. OPEC kuruluşunun petrol fiyatlarında indirim yapması, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkma kararı ve Donald Trump’ın Amerika Başkanlığı seçimlerini kazanması, 2016 yılına damga vuran olaylar arasında yer aldı.

2016 yılının sonlarına doğru ise İran’ın tahkim süreci kapsamında doğalgaz üzerinde yaptığı %10 indirim de seneye damgasını vuran gelişmeler arasında yer alıyor.

27 Nisan tarihinde Akkuyu Nükleer Santralin hisselerinin %49 kadarlık kısmının Rus Hükümeti tarafından satışa çıkarılacağı haberleri de seneye damgasını vurdu.

Petrol Fiyatlarında Sert Düşüşler Yaşandı

Petrol fiyatları 2016 yılında en sert düşüşünü yaşadı. 2014 yılında petrolün varil fiyatı 115 dolar seviyelerinde idi. 2016 yılının ortalarına doğru ham petrolün varil fiyatı 27 dolar ile tarihindeki en düşük seviyeyi gördü. Ancak OPEC kuruluşunun resmi ve resmi olmayan toplantılarından sonra aldığı üretimi kısma kararının ardından petrolün varil fiyatı, 2016 yılının Aralık ayında 57,5 dolar seviyesine kadar yükseldi.

İstanbul Enerji Devlerine Ev Sahipliği Yaptı

9-13 tarihlerinde yapılan Dünya Enerji Kongresine Dünyanın önde gelen enerji şirketleri katılım gösterdi. Kongre İstanbul’da yapıldı. Kongrede ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Venezuella Devlet Başkanı Nicolas Maduro Moros, OPEC Genel Sekreteri Muammed Barkindo ve diğer ülkelerin enerji bakanları katılım gösterdi.

Kongrede petrol üretiminin kısılması ile ilgili alınan kararlar görüşüldü.

Güneş Enerjisinde Türkiye’de Dev Adımlar Atıldı

2016 yılı Ekim ayında Konya ilinin Karapınar ilçesine 1 milyar doların üzerinde GES projesi yatırımı yapılacağı açıklandı. 1000 megavat kurulu kapasiteye sahip olacak olan yatırımın parasal değeri 1 milyar TL civarında ve buna kurulacak olan fabrikanın da eklenmesi ile birlikte toplam proje bedeli 1 milyar 300 milyon lira civarında olacak.

Projenin tamamlanması ile birlikte 600 binden fazla evin elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Proje yarışması 21 Şubat 2017 tarihinde Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü‘nde düzenlenecek.

Ayrıca bu projenin bir benzeri Rüzgar Enerji Santrali olarak 2017 yılının ilk çeyreğinde düzenlenecek proje yarışması ile başlamış olacak.

2016 Yılı Enerjide Özelleştirme Yılı Oldu

2016 yılında Almus-Köklüce HES ve Petrol Dağıtım A.Ş’nin özelleştirilmesi için fiyat teklifleri alındı. Almus-Köklüce HES projesi için 750 milyon 500 liralık teklif verildi ve Petrol Dağıtım A.Ş. firmasının özelleştirilmesi için ise 490 milyon liralık teklif alındı.

3 kasımda düzenlenen ve 2016 yılının en büyük ihalelerinden olan Menzelet Kılavuzlu HES Santrallerine toplam 1 milyar 250 milyon lira teklif verildi.

2016 yılında santral özelleştirmelerinde ilk defa açık eksiltme usülü uygulandı. Bu şekilde Ankara’daki Çayırhan B Kömür Santrali oldu. Önümüzdeki yılın başlarında da ihale sonuçları belli olacak.

Küresel Isınma için Dünya El Ele

küresel ısınmaArlarında Türkiye’nin de bulunduğu Küresel İklim Konferansında 2016 yılında 190’dan fazla ülke katılım sağladı. Paris anlaşması bu konferans sonunda imzalandı. Anlaşma sera gazının azaltılmasını sağlayacak önlemleri içeriyor ve bu konuda her ülkeye büyük sorumluluklar düşüyor.Eğer anlaşmayı imzalayan ülkeler, yükümlülüklerini yerine getirirse küresel sıcaklık artışı 2 derecenin altında tutulabilecek.

Amerika Birleşik Devletleri Yeni Enerji Politikaları Belirliyor

Donald Trump’ın Amerika’nın yeni başkanı olması ile birlikte enerji politikalarında yapılacak olan köklü değişiklikler ile ilgili beklenti ortaya çıktı. Eski başkan Obama’nın tam zıttı olan politikalara göre Trump; Petrol, kömür ve diğer fosil yakıtların üretimine ağırlık verecek ve bu alanda mevcut olan yasal düzenlemeleri hafifletecek.

Enerji Alanında Türk Lirası Dönemi Başlıyor

2016 Aralık ayından itibaren dünya üzerinde gelişen olaylardan dolayı dolar en yüksek seviyeye ulaştı. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ile dolar yerine Türk lirasının tercih edilmesi istendi.

Bu durum üzerine Enerji Piyasası Kurumu da hareket geçti ve enerjide Türk lirası dönemini başlatmış oldu. Kurumun ilk uygulaması, 26 Aralık tarihinde yapılan Tunceli ve Ağrı, 28 Aralıkta yapılan Doğubeyazit doğalgaz dağıtım ihalelerinin Türk lirası ile yapılması oldu.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here