Yeşil Ofis Nedir ? Ofiste Tasarruf Yöntemleri

0
3337

Yeşil Ofis Nedir ? Yeşil Ofis Ne Demek ?

Günümüzde yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir bir dünya için birçok proje yapılmaktadır.Bu projelerden biri ise WWF ‘nin yeşil ofis projesidir.Yazımızda yeşil ofis nedir , uygulamaları nelerdir ve sürdürülebilir bir ofis için neler yapılabilir sorularını cevaplamaya çalışacağız.

Yeşil ofis programı , WWF’nin dünya da yürüttüğü çalışmaların temelini oluşturan iklim değişikliğiyle mücadele etmede izledikleri yol haritasında önemli bir yer bulmaktadır.

Yeşil ofis projesi iklim değişikliği ile mücadelede, karbon ayak izi başta olmak üzere enerji tasarrufu , yenilenebilir enerji kaynakları , doğal kaynakların bilinçli kullanımı ve yaşam tarzının değiştirilmesidir.Bu konularda ofis çalışanlarında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Bu yeşil ofis programı , katılımcı şirketlerin ofis kaynaklarının iyi bir şekilde değerlendirilerek alakalı tasarruf yöntemlerinin tespit edilmesine ve bu konuda ofislerin kendi çevre yönetim sistemlerini oluşturabilmelerine olanak sağlıyor.

Yeşil ofis programı ile , ofiste çalışanlar çevreye duyarlı seçimler yapmaları konusunda cesaretlendirip , daha fazla tasarruf edilmesi konusunda bilinçlendiriliyor.Bu yeşil ofis programı ile ofislerde tasarruf mekanizması oluşturuluyor, doğal kaynakların kullanımına kişisel katkıda bulunmasını sağlıyor.

Doğayı koruyarak farklılık yaratan firmaların sayısı da gün ve gün artıyor. Bu amaçla hazırlanan yeşil ofis logosu ve yeşil ofis diploması, kurumsal imaja katkıda bulunuyor. Firmaların doğayı koruyabilmek için geliştirdikleri stratejilere değer katıyor.

Yeşil Ofis tasarruf yöntemleri nelerdir ?

Plastik kağıt ve bardakların zararlarını biliyormusunuz ?

kagit bardak zararlari

Plastik veya kağıt bardaklar, sağlıklı olduğu düşünülsede üzerindeki petrol bazlı koruyucular yüzünden hem insan sağlığına hemde doğaya zararlıdır.İçerisine konulan sıcak içeceklerin petrol bazlı maddelere zarar vermesi ile içecekler, sağlıksız hale gelirken kağıt bardaklar plastik bardaklara nazaran daha çok doğayı kirletir.

Kağıt bardak, plastik bardağa göre %50 daha çok hammadde sarfiyatına ve karbon salınmasına yol açmaktadır. Kağıt bardakların iç yüzeyleri içine konulan sıvı sayesinde erimemeleri için plastikle kaplanır. Plastik bardağa sıcak içecekler doldurulduğunda plastik kokusunun içeceğe geçtiği düşünülsede sıcaklık karşısında kağıt, plastik kaplı yüzeylerden farklı bir tepki göstermez.

Ayrıca 2.000 adet kağıt bardağın kullanımı sonucu 1.100 kg karbon salınımı olur. Kağıt bardaklarda durum böyleyken , plastik bardaklarda daha farklıdır. 2.000 adet plastik bardağın kullanımından kaynaklı karbon salınımı ise sadece 430 kg ‘dır. Plastik bardaklar ger dönüştürülebilirken, kağıt bardaklar kompozit yapılarından dolayı geri dönüştürülemez. Bu geri dönüşüm zincirine zarar verir. Kağıt üretimi için ağaç kesilmesi de dikkat edilmesi gereken diğer önemli bir husustur.

Neden dijital yaşama geçilmeli ?

kagit tasarruf yontemleri

Kağıt , hem ağaçtan üretilmesi hemde çok fazla atık yaratması nedeniyle korunması gereken bir malzemedir. Günümüzde teknolojinin sağladığı imkanlar sayesinde kağıt daha az kullanılabilir. E-fatura , e-defter ve e-imza gibi e-dönüşüm teknolojilerini kullanarak tonlarca kağıt israfının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca size gelen faturaları da e-posta aracılığı ile isteyerek çevreye büyük bir katkıda bulunabilirsiniz.

Örneğin , ekim 2015 ylında ölçülen değerlere göre 7.800 çalışanı olan bir firmanın e-defter ve e-fatura uygulamaları sonucunda 1,5 milyonluk A4 kağıt israfını ortadan kaldırdığı bilinmektedir.

Ayrıca ortalama ayda 10 bin sayfa defter tutan bir firmanın 5.000 TL civarında olan tasdik maliyeti, e-defter ‘e geçiş yapıldığında , yaklaşık %60 oranında tasarruf yapıyor ve kağıt masrafıda 0 ‘a iniyor. Gelir idaresi başkanlığı , küçük ve orta ölçekli bir firmanın e-defter kullanmaya başladığında aylık 8.000 TL civarında tasarruf yapabileceğini öngörüyor.

Bununla birlikte her yerden erişebileceğiniz , günlük ihtiyaçları listeler haline dönüştürebileceğiniz , belgeleri ve fotoğrafları basmak yerine kolaylıkla saklayabileceğiniz ve yedekleme yapabileceğiniz bulut sistemi kullanarak , hem kağıt tasarrufu yapabilir hemde yerel sunucu kullanımına göre %30 daha az enerji kullanımı ve karbon salınımı sağlayabilirsiniz. Bu oran küçük firmalar için daha da fazladır.

Suyunuzu nasıl kullanıyorsunuz ?

su tasarrufu

Ofislerde fark edilmesede su tüketimi oldukça yüksektir. Çünkü ofisler insanların çok uzun sürelerini geçirdiği alanlardır.

Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu sadece tuvaletlerde tüketir. Sifona bir defa basılması ile toplam 10 litre su harcanmış olur. Fakat yeni çıkan teknolojik gelişmelerle birlikte normal klozet modellerine göre %60 daha az su harcayan klozetler ve diğer ürünleri kullanmak suyu tasarruf etmenin güzel bir yolu iken , evden dönüştürülmüş birçok ofiste bulunan banyo alanlarını iptal etmek de su tüketimini azaltmak için harika bir çözümdür.

Ayrıca traş olurken , ellerimizi yıkarken , diş temizlerken, bulaşık yıkarken açık bırakılan musluklar , dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur.

Ofislerdeki muslukların çok iyi kontrol edilmesi gerekir. Tüm muslukların su sızdırmadığından emin olun. Gerekiyorsa tamir ettirin.

Her saniye 1 damla damlayan musluk yılda 1 ton su israfı demektir.

Hemen hemen her ofiste bulunan klimalar, 9 saat çalıştığında yaklaşık 4 litre su üretir. Bu suyun klima hortumundan boş yere tahliye olması yerine , pet şişelerde toplanıp temizlik yada ufak çaplı sulamalarda kullanılması sağlanabilir.

Bina yalıtımı yaptırdınız mı ?

bina yalitimi mantolama

Binalar da kışın enerjisinin dışarı kaçmasını , yazında güneş ışıklarının ofise girmesini engellemek gerekliliği ortadadır. Bunları önlemenin yolu ise binanın dış cephesinin mantolama yapılarak kaplanması ile ısı geçişine engel olunmasıdır. Ülkemiz enerji tüketmede, ürün ve hizmette gelişmiş diğer ülkelere göre (avrupaya göre 2 kat , japonyaya göre 4 kat) daha çok enerji tüketmektedir. Türkiye’de tüketilen enerjinin %33’ü binalarda, %30’u sanayide, %19’u ulaştırmada ve %18’i diğer alanlardadır. Binalarda harcanan enerjinin de %70’i ısıtma ve soğutmada kullanılmaktadır.

Binalarınızın mevcut durumunda, mantolanmış haline göre 4 kat daha fazla enerji tükettiğine emin olunuz. Sadece ısınma için yalıtımsız bir binada toplam 15.422 watt/K ‘lik bir ısı kaybı olurken, bu rakam yalıtımlı bir binada 6.705 watt/K ‘ya inecektir.

Ayrıca ısı yalıtımı binaların korozyona ve çürümeye uğramasını engelleyerek, yapıların yaşam ömrünü uzatır. Böylece çevre için önemli bir fayda sağlanmaktadır.

Atıklarınızı verimli yönetiyor musunuz ?

geri donusum

Alüminyum,kağıt,plastik,cam,pil vb… birçok atık geri dönüştürülebilir. Tükettiğimiz ürünlerin geri dönüşüm döngüsüne girebilmesi ile öncelikli olarak ham madde ihtiyacı azalır.

Bununla birlikte tekrar dönüştürülen ürünlerin tekrar ham madde olarak kullanılması büyük miktarda enerjide tasarruf sağlar.

Örneğin yeniden dönüştürülen aleminyumun kullanılması alüminyum un sıfır imalatına nazaran en az %35 enerji tasarruf imkanı sağlayabilmektedir.

Atık ürünlerin ham madde olarak kullanılması çevre kirliliğinin engellemesi yönünden çok önemlidir. Kullanılmış kağıtların yeniden kağıt üretiminde kullanılması havanın kirlenmesini %74-94, su kirliliğini %35, su kullanımını %45 azaltmaktadır.

Örneğin 1 ton atık kağıtın, kağıt hamuruna ilave edilmesi ile yaklaşık 8 ağacın kesilmesi engellenebilmektedir.

Sadece bir metal içecek kutusunun geri dönüşümü ile kazanılacak enerji ile 100 watt ‘lık ampulün yaklaşık 20 saat süre ile çalıştırılabilmektedir.

Yazınımızın ikinci kısmı olan, yeşil ofis nedir? ofislerde tasarruf yöntemleri -2 yazımıza bu adresten ulaşabilirsiniz .

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here