ZEKA GES Projesine Büyük Destek Sağladı

0
1089

Yenilenebilir enerji konusunda ülkemizde büyük gelişmeler yaşanıyor. Ülkemizin birçok ilinde, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik olarak başlatılan projeler çoğalmaya başladı. Bir haber de Kütahya ilinden geldi. Yenilenebilir enerji kullanımı kapsamında hayata geçirilmeye hazırlanan “Kütahya Şehzadeler Güneş Enerjisi Santrali ve Gözlem evi” projesinin imza töreni tamamlandı.

İmza törenine; ZEKA (Zafer Kalkınma Ajansı) başkanı ve Kütahya Belediye Başkanı, Kamil Saraçoğlu katıldı. İmza töreninde konuşan Saraçoğlu “Kütahya ilinde daha önce düşünülen ve hayata geçirilmeye hazırlanan GES projesine bir yenisi daha eklendi” dedi. Saraçoğlu ayrıca “Şehzadeler Güneş Enerjisi Santrali ve Gözlem evi, sosyal donatıları ile aynı zamanda turizme de katkı sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Kütahya Sürdürülebilir Enerji Merkezi Olacak

Kütahya ilinde yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji alanında yatırımlar yeni olsa da giderek artmaya devam ediyor. Bu kapsamda büyük projeler, hayata geçirilmeye başlandı. Belediye tarafından hayata geçirilecek olan GES projesi tamamlandığında, İş Geliştirme Merkezi ve Yedi Göller Şehzadeler Parkı gibi alanlara elektrik sağlayacak. Bu alanların elektrik ihtiyacını büyük ölçüde gidermesi beklenen proje, bununla da sınırlı kalmayacak.

zafer kalkınma ajansı logoYeni yatırımlar için girişimcilerin desteğinin olması da büyük önem taşıyor. Ülkemizde bilindiği üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım devlet ve Avrupa Birliği Ajansları tarafından sağlanıyor. Az da olsa girişimcilerin de bu konuda destekleri oluyor, ancak şimdilik bu destekler yeterli değil gibi görünüyor.

Güneş Gözlem evi ayrıca, civarda bulunan eğitim kurularına da olumlu anlamda katkıda bulunacak. Projeye en büyük katkıyı ZEKA ajansı sağladı. 750 bin TL katkısı ile ZEKA ilerleyen dönemlerde de bu tür projeleri destekleyeceğini açıkladı. Projenin toplam maliyeti, 1 milyon 423 bin TL olarak açıklandı.

Güneş enerjisi santralleri şimdilik yüksek maliyetlerle kuruluyor. Hayata geçtiklerinde ise bölgenin coğrafî konumuna göre enerji sağlıyorlar. İşletme giderleri zamanla kendisini amorti edebilecek düzeylere ulaşan bu santrallerin en büyük özelliği, çevreye zarar vermeden enerji üretebilmeleri. Santrallerin çalışma prensibi, güneşten gelen radrasyonların fotovoltatik sistem ile elektrik enerjisine çevrilmesi şeklinde oluyor.

Türkiye’de şu ana kadar güneş enerjisi santrallerinden toplam 562,10 MW enerji elde edildi. 2015 yılında ise güneş enerjisi santrallerinden 194.100.000 kilovatsaat elektrik enerjisi sağlandı.

Türkiye’de kurulumu gerçekleştirilen güneş enerjisi santrallerinde özel aynalar kullanılıyor. Bu aynalar güneş ışınlarını odaklıyor ve fotovoltatik sisteme iletiyor. Bu tesislerde elde edilen enerjinin kışında kullanılabilmesini sağlayan güneş pilleridir. Bu piller tamamen şarj olduğunda elde edilen elektrik enerjisi, sistemin bağlı olduğu trafolara iletiliyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here