Türkiye’de Jeotermal Enerji Yatırımları – M. Ata Ceylan

Mehmet Ata Ceylan, Türkiye’deki Jeotermal Enerji Yatırımları konusunda değerlendirmelerde bulundu.

0
18729
Mehmet Ata Ceylan, Türkiye’deki Jeotermal Enerji Yatırımları konusunda değerlendirmelerde bulundu
Mehmet Ata Ceylan, Türkiye’deki Jeotermal Enerji Yatırımları konusunda değerlendirmelerde bulundu

Enerji Yatırım Projeleri konusunda çalışmaları bulunan Mehmet Ata Ceylan’ın ifadesine göre; ülkemizde faaliyette olan 40 adet jeotermal santralin kurulu gücü 1028 MW olup, kurulmakta olanlarla beraber bu kapasite 1130 MW, proje aşamasında ve lisans süreçleri devam edenlerle beraber yaklaşık 2000MW’ı bulmaktadır.

Bu yatırımlar ağırlıklı olarak ülkemizin batı kısmında (Manisa, Denizli, Aydın ve Çanakkale illeri sınırları içerisinde) bulunmaktadır.

Jeotermal enerji üretim santrallerinde yıllık yaklaşık 8000 – 8250 saat gibi yüksek bir enerji üretebilme süresi (availability), bu tesislere olan ilgiyi arttırmaktadır. Oysa diğer yenilenebilir enerji projelerinde bu değer, Jeotermal projelerin  yarısı kadar  veya bu değerin çok daha altında bulunmaktadır.

Tabii ki öte yandan; jeotermal santrallerin kurulum maliyetleri de (3,5 -4 Milyon USD / MW) daha yüksektir. Ancak kapasite faktörünün yüksek olması  bu tür projelere olan ilgiyi artırmaktadır. Tabii bu projeler için uygulanan YEKDEM fiyat tarifesi de (13,3  USD cent /kWh) oldukça cazip durumdadır. Yerli üretilmiş olan ekipmanlar kullanıldığı taktirde , bu tarife 20 USD cent /kWh ‘a kadar çıkabilmektedir.

Mehmet Ata Ceylan:

Jeotermal projelerinin en büyük riski, yüksek entalpili  ve uygun debide yeraltı termal kaynağa ulaşmaktır. Her bir sondajın maliyeti de (ortalama 3-3,5 Milyon USD/Kuyu) yüksek olduğundan bazı yatırımcılar tarafından yüksek bulunuyor olsa da son zamanlarda bazı sigorta şirketleri bu konuda ERI (Exploration Risk Insurance) “Kaynak Bulma Sigortası” yapmaktadırlar. Yani, başarısız olunan sondajın maliyeti, büyük ölçüde yatırımcıya tazminat olarak ödenmektedir.

Ülkemiz, geçtiğimiz yıllarda jeotermal enerji üretim yatırımları arasında dünyanın en hızlı kapasite artışı gösteren ülke olarak ilan edilmiştir. Tüm bu yatırımların devam etmesi, özellikle 2020 sonrası uygulanacak YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) fiyat tarifesine bağlıdır. Bu destek mekanizması devam ettiği sürece yatırımlar devem edecektir. – Mehmet Ata Ceylan

İlgili bir haber için: https://www.virahaber.com/atiklardan-enerji-uretimi-her-gecen-gun-artiyor-50981h.htm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here